Mozaik Islam

Menjaga Akidah Islam dan Menghargai Kebhinekaan demi Masyarakat yang Harmonis dan Sejahtera dalam Bingkai NKRI

Islam di Belanda

Penduduk Islam Belanda adl bermacam-macam. Salah satu kumpulan pertama yg menubuhkan sebuah tempat tetap di Belanda adl orang-orang yg berasal dari Indonesia. Pada waktu itu, Indonesia adl tanah jajahan Belanda & orang-orang dari Indonesia dibenarkan utk belajar di Belanda.Pada dekad-dekad 1970-an & 1980-an, Belanda memerlukan tenaga kerja yg lbh besar & terpaksa mencarikannya di luar sempadan. Orang-orang dari Turki, Maghribi, Algeria, & sebilangan negara Islam yg lain dibenarkan tinggal di Belanda secara sementara. Bagaimanapun, kebanyakan mereka tinggal secara tetap & melakukan kehidupan yg baru di negara ini. Oleh karena itu komunitas Islam di Belanda berkembang dgn pesat.Menurut Biro Statistik Pusat (CBS), sebuah syarikat kerajaan Belanda, 5.8% daripada jumlah penduduk Belanda adl Muslim (1 Januari 2004):”Terdapat 945,000 orang Muslim yg tinggal di Belanda pd 1 Januari tahun ini (2004), 2 kali lbh byk daripada jumlahnya pd tahun 1990, Biro Statistik Pusat (CBS) berkata hari Isnin. Bilangan ini dijangka akan mencapai 1 juta pd tahun 2006….“Komuniti Islam terdiri daripada 5.8% jumlah penduduk Belanda pd 1 Januari 2004 & bilangannya akan bertambah pd tahun-tahun yg akan datang. CBS menjangka bahawa bilangan Muslim di Belanda akan melebihi sejuta orang pd tahun 2006.

Islam di Suriname

Menurut banci 2004, jumlah penduduk Muslim Suriname adl 66,307 orang, mewakili sekitar 13.45 peratus dari jumlah penduduk negara ini.

Orang Muslim awalnya datang ke Surinam sbg hamba dari Afrika. Kebanyakan penduduk Afrika telah memeluk agama Kristian sejak itu, jdi mereka tdk menyumbang pd penduduk Muslim terkini dalam secara ketara. Kemudian, kumpulan Muslim yg datang ke negara ini terdiri dari pekerja buruh dari India & Indonesia. Kebanyakan Muslim di Suriname hari ini berasal dari masyarakat tersebut.

Islam di Guatemala

Penduduk Muslim Guatemala adl lbh kurang 1,200. Dari penduduk ini, 95% adl pendatang Arab Palestin. Ada sebuah masjid di pinggiran Guatemala City bergelar Masjid Dakwah Guatemala (bahasa Sepanyol: Mezquita de Aldawaa Islámica) yg diadakan utk solat 5 kali sehari & memberikan kelas dalam kajian Islam. Presiden Komuniti Islam negara ini adl Jamal Mubarak.

wikipedia.com