Mozaik Islam

Puasa Ramadhan, Fiqih Shalat, Rahasia Sunnah, Zakat Fitrah, Haji dan Umrah

Islam di Malaysia

Adalah anggapan umum bahawa Islam wujud buat pertama kali di Malaysia pd abad ke-10 di Terengganu yg merupakan negeri Melayu pertama menerima Islam. Pandangan ini adl berdasarkan Batu Bersurat Terengganu yg ditemui di Kuala Berang, Terengganu. Batu bersurat tersebut bertarikh 1303 M.

Oleh itu boleh dianggarkan, Sultan Muzaffar Shah I (abad ke-12) dari Kedah memeluk Islam lbh awal & menjadi raja Melayu pertama yg diketahui utk berbuat demikian. Bagaimanapun, pemelukan Islam oleh Sultan Megat Iskandar Shah, sebelum itu dikenali sbg Parameswara menjadiperistiwa penting dalam penerimaan Islam oleh orang Melayu di Tanah Melayu. Baginda telah memeluk Islam selepas perkahwinannya dgn seorang puteri dari Pasai.

Tudung merupakan sesuatu pengenalan yg agak baru, & tdk ketara sehingga kebangkitan Islam di seluruh dunia pd dekad 1980-an.

Islam adl pusat & mendominasi dalam kebudayaan Melayu. Sebilangan besar perkataan Bahasa Malaysia mempunyai asal-usul daripada Bahasa Arab, bahasa pilihan agama Islam. Akan tetapi, terdapat juga perkataan Bahasa Malaysia yg berasal daripada Bahasa Portugis, Bahasa Cina, Bahasa Inggeris & Bahasa Perancis. Islam sudah begitu sebahagian daripada identiti Melayu sehingga adat istiadat Islam telahpun diasimilasikan dgn budaya Melayu. Di dalam konteks harian, perkataan Muslim & Melayu sering ditukar ganti.

Pada tahun-tahun kebelakangan ini, perdebatan tentang kemurtadan telah dimulakan dalam masyarakat & politik Melayu. Kes yg paling byk didokumenkan ialah Kerajaan Langit yg diperlihatkan sbg satu ujian mudah terhadap kebebasan agama.

wikipedia.com