Mozaik Islam

Puasa Ramadhan, Fiqih Shalat, Rahasia Sunnah, Zakat Fitrah, Haji dan Umrah

Islam di Filipina

Islam merupakan agama tertua monoteisme tercatat di Filipina. Islam mencapai Filipina antara 14 & abad ke-12 dgn kedatangan pedagang Muslim dari Teluk Parsi & Pantai Malabar di India Selatan, & pengikut mereka dari beberapa kesultanan kerajaan dalam Kepulauan Melayu. Menurut Pew Research Center, bancian Filipina 2000 mendapati bahawa 5.1% dari penduduk negara itu adl Muslim.

Pada tahun 1380 Karim ul ‘Makhdum yg pertama mubaligh Islam Arab mencapai Kepulauan Sulu & Jolo di Filipina & mendirikan Islam di negara ini. Pada 1390 di Putera Minangkabau Raja Baguinda & para pengikutnya mengajarkan Islam di pulau-pulau. The Sheik Karimal Makdum Masjid adl masjid pertama kali didirikan di Filipina pd Simunul di Mindanao pd abad ke 14. Perkampungan seterusnya oleh mubaligh Arab bepergian ke Malaysia & Indonesia membantu menguatkan Islam di Filipina & penyelesaian masing-masing diperintah oleh seorang Datu, Raja & Sultan. Wilayah-wilayah Islam didirikan di Filipina termasuk Kesultanan Maguindanao, Kesultanan Sulu & bahagian lain dari Filipina Selatan.

Moro (serupa dgn ‘Moor’) adl sebutan warisan dari Sepanyol, utk Filipina Muslim & kumpulan-kumpulan suku. Orang Moros berusaha utk mendirikan sebuah wilayah Islam di wilayah Mindanao & Visayas. Istilah Bangsamoro kombinasi dari Bahasa Melayu Kuno – Bahasa Sepanyol kata Moro diwarisi dari al-Andalus di Sepanyol. Sebuah jumlah yg signifikan pemberontakan Moro terjadi selama Perang Filipina-Amerika tahun 1899. Persengketan & pemberontakan terus berlangsung di Filipina mulai dari zaman pra-kolonial & kanan sampai sekarang.

Islam telah melihat pertumbuhan yg signifikan di Filipina sejak akhir Perang Dunia II. Komuniti-komuniti Filipina Muslim telah membina masjid baru & sekolah-sekolah agama di abad ke-21, & ziarah haji meningkat.

Daerah Autonomi di Mindanao Muslim (ARMM) adl wilayah dari Filipina yg terdiri dari seluruh propinsi majoriti Muslim Filipina, iaitu: Basilan (kecuali Isabela City), Lanao del Sur , Maguindanao , Sulu & Tawi-Tawi , & Bandar Islam Marawi. Ini adl satu-satunya daerah yg memiliki kerajaan sendiri. Ibu negeri daerah di Cotabato City, meskipun hal ini bandar berada di luar bidang kuasanya.

from wikipedia.com